Lektion 3: Bingovarianter

Det finns otroligt många olika varianter av bingo och här redovisas därför de allra vanligaste. Välkommen till lektion nummer 3: Bingovarianter!

Variantbingo…

… är ett sorts bingospel som är väldigt vanligt förekommande, i synnerhet på internet. Där är varje bricka fylld med 25 olika nummer i en kvadratisk form. Det är fem rader vågrät och lika många rader lodrät. Dessa nummer är mellan 1-75 vilket gör att det tar en stund att spela. Det börjar oftast med att man kör tre omgångar på varje bricka. varje omgång avslutas när någon fått bingo. Att få bingo innebär att man kryssat i 5 nummer på sin bricka så att de bildar en rad. Den kan vara både lodrät, vågrät eller diagonal.

Efter det så är det dags för omgång 2. Nu gäller det att få två rader fyllda. När man sedan har fått det å skrikit bingo, så är det dags för omgång 3. Nu gäller det att få fullt hus. Det innebär att man får alla nummer på sin bricka. Detta brukar innebära att man får en relativt hög vinst, i förhållande till de andra vinsterna. Dock är det inget som är hugget i sten och vinsterna varierar därför otroligt mycket beroende på vilket bingospel man väljer att spela.

Klassisk bingo är det första bingospelet…

… och lanserades på 60-talet. Det påminner väldigt mycket om variantbingo, med undantag att man endast spelar en omgång. Här är det också 75 bollar som snurrar runt i en tombola. denna tombolan har på senare tid ersatts av en slumpgenerator. Något som kan vara bra att känna till när man spelar bingo med 5×5 rutor är att nummer 1-5 alltid finns på den första lodräta raden. på den andra raden hittar man därför nummer 16-30. Tredje raden innehåller nummer 31-45. Fjärde raden har därför nummer 46-60. medans de sista nummer (61-75) är på den femte och sista lodräta raden. På så vis kan det det vara enklare att hitta olika nummer som finns på brickan.

Mönsterbingo skiljer sig enormt…

… mot de vanliga klassiska bingo. Istället för att få en full rad så ska man istället försöka få ett mönster. Dessa mönster är olika och ger på så vis olika vinster. Man kan få en kvadrat, en stjärna eller ett hjärta, för att bara nämna några. När man spelar mönsterbingo så kan det vara bra att undersöka exakt vilka mönster som genererar i vinst. Om man inte har full koll på¨dessa så kan det i sin tur innebära att man inte ser mönstret, vilket gör att man missar att säga bingo. Om man inte ropa ut bingo så vinner man inte heller några pengar.

Tv-bingon som alla känner till…

…. är såklart bingolotto och det är ett spel som startades tidigt på 90-talet. De som var födda på denna tiden känner säkert igen namnet Leif Loket Ohlsson. Han var nämligen programledare i de spel som kom att bli en av de allra populäraste sällskapsspelen i modern tid. Bingospelandet var fördelat på tre omgångar och mellan omgångarna så varvades bingospelandet med en rad olika gäster och artister som uppträdde. När Leif ”Loket” Ohlsson sedan pensionerade sig så var det ingen mindre än Lasse Kronér som tog över som programledare. Idag är fortfarande Bingolotto ett otroligt populärt spel, även om det under de senaste åren fått otroligt tuff konkurrens av bingo på nätet.

90-bollars bingo…

… är en typ av bingo som har blivit otroligt populärt världen över. Populärast är den dock i Storbritannien. Detta spel brukar ta lång tid och därför kan det vara väldigt roligt att spela med vänner och bekanta. När man spelar 90-bollar så har brickan totalt 27 olika rutor. Dessa rutor är fördelade på 9×3 rader. det är dock bara 15 rutor som innehåller nummer. de andra rutorna är redan markerade. på så vis behöver man bara så in fem nummer på en rad för att man ska få bingo. eftersom det är 12 nummer som inte är markerade så kan man enkelt tro att de är fördelade på fyra nummer för varje vågräta rad. Så är dock inte fallet utan alla markerade nummer är helt slumpmässigt.

När man spelar bingovarianter…

… ska man göra det för att man gillar bingo eller för att man gillar spänningen. Man ska aldrig gå in på bingo för att försöka vinna pengar. Risken med att göra så är att det lätt kan övergå till att man fortsätter spela trots att man förlorar gång på gång. Det kan vara väldigt bra att man sätter upp olika strategier och regler för sig själv. Exempelvis kan det vara bra att tidigt bestämma sig för hur mycket man ska spela för, alltså en budget. Denna budget ska man aldrig överskrida. Dessutom är det en klar fördel att sätta upp en tidsplan för hur mycket man ska spela varje vecka. Detta för att undvika risken att man blir spelberoende.

Nu är det bara ett steg kvar i vår bingoskola!